Så känner du igen skabb

Skabb kan vara svårt att upptäcka på vårdcentral då klåda är det främsta symptomet och kan orsakas av mycket annat. Spåren som skabbdjur bildar i huden kan dock upptäckas om man är mycket noggrann.


Typiska utslag vid skabb

Röda utslag

Hudutslag vid skabb ser ut som rödaktiga knottror eller blåsor och kan lätt förväxlas med eksem.

Gångar i huden

Skabbdjuret gör gångar under huden där de lägger ägg. Gångarna är svåra att upptäcka men kan synas på huden med blotta ögat eller med förstoringsglas.

Gångarna är ljusa, lite gråa, någon centimeter långa och tunna som en tråd. De är oftast snirklande.

På bilden visas de områden på huden där utslag (i rött) och gångar (i gult) oftast upptäcks. Händerna och fötterna är oftast det bästa stället att leta efter gångar och visar även utslag både på framsida och baksida av händerna.

Områden på huden där utslag (i rött) och gångar (i gult) orsakat av skabb oftast upptäcks.

Läkarundersökning – kan ta lång tid att hitta skabb

Skabb diagnostiseras på en vårdcentral genom att en läkare undersöker huden med förstoringsglas och upptäcker ett skabbdjur. Djuret pillas ut ur huden med en nål och undersöks under mikroskop.

En utredning kan ta lång tid om man inte direkt upptäcker ett skabbdjur och oftast börjar läkare med att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka klåda i huden.

Smitta går snabbt men symptom kommer senare

Skabb smittar via kroppskontakt. Det går relativt snabbt för kvalstret att röra sig från en person till en annan. Det uppskattas att det tar omkring 15 minuter. Därefter tar det 30 minuter för parasiten att krypa in i huden. Men symptom, kraftig klåda, kommer oftast inte förrän efter sex till åtta veckor.

Om du har haft skabb förut kan dock symptomen komma efter bara två-tre dagar.