Skabb

Skabb ger intensiv klåda. Oftast är klådan som värst på kvällen och natten. Skabb är ett kvalster som smittar via hudkontakt.

skabb

Skabb kan ge röda utslag och knottror


Vad är skabb?

skabb

Skabb kan ge röda utslag och knottror

Skabb är ett kvalster som tar sig in i huden och gräver gångar under huden där de lägger ägg.

Symptom

Om du har skabb så kliar det på huden. Klådan kan vara riktigt jobbig och känns överallt på kroppen.

Oftast kliar det inte på huvudet. Det kliar extra mycket på kvällen och på natten när djuret är som mest aktivt.

Huden kan få rödaktiga knottror, eksem eller blåsor. Gångarna som skabbdjuret gör i huden är svåra att upptäcka men går att se. De är ljusa och smala som en sytråd. Oftast är de bara någon centimeter långa och går lite i sicksack.

Smitta

Skabb smittar via kroppskontakt. Det räcker dock inte med att bara röra vid någon som har skabbdjuren i huden utan det tar lite tid för kvalster att röra sig från en person till en annan.

Kroppskontakt som att man håller handen under en längre stund (uppskattningsvis minst 15 minuter), sover tillsammans eller kramas länge kan orsaka smitta. Skabb kan också smittas via sängkläder, handdukar, solarium och kläder.

Det tar bara 30 minuter för parasiten att gräva sig ner i huden men klådan börjar fyra till åtta veckor efter att du har blivit smittad. Detta eftersom det tar ett tag innan kroppen blir överkänslig mot djuret. Om du har haft skabb förut kan det börja klia redan efter två till tre dagar.

Flera arter av skabb

Den skabb som kan drabba människor orsakas av parasiten Sarcoptes scabiei.

Det finns flera olika arter av skabb. Den typ som katter och hundar kan få, kan inte föröka sig i huden på människor. Däremot kan de bita och betten kliar.

Behandling

Kontrollera om du har skabb

Om du misstänker att du har skabb är det viktigt att du kontaktar din vårdcentral. Detta för att utesluta andra sjukdomar och tillstånd när det kliar på kroppen. Dessutom är det viktigt att veta om det verkligen är skabb då alla i din närhet i detta fall kan behöva behandlas.

Om du har en nära kontakt med någon som har skabb ska även du behandlas.

Behandla med receptfri kräm

Det finns receptfri kräm mot skabb som du kan köpa på ett apotek. Denna kräm ska smörjas in över hela kroppen, varje millimeter av kroppen, till och med mellan tårna. Det enda område som inte behöver smörjas är huvudet.

Medlet ska sedan sitta kvar ett dygn. Kroppen ska vara täckt av krämen i 24 timmar, om du gör någonting till exempel med händerna under den tiden måste du smörja in området igen.

Ett tips är att använda plasthandskar om du måste göra disk eller liknande. Om du varit på toaletten och tvättat händerna måste du smörja händerna igen.

Efter ett dygn ska du tvätta kroppen ordentligt. Oftast ska behandlingen upprepas efter en vecka. Läs noga anvisningarna på läkemedlet innan du använder det och få instruktioner från din läkare.

Tvätta eller vädra textiler

Tvätta även dina sängkläder, kläder och handdukar i minst 60 grader. Om du har textiler som inte kan tvättas så ska detta vädras i två till tre dygn.

Klådan kan fortsätta

Det kan ta 1-2 veckor innan klådan försvinner. För att stilla klådan kan mild hydrokortisonkräm hjälpa.

Allvarliga infektioner är ovanliga

Eftersom skabb orsakar hemsk klåda kan personer som drabbats av parasiten klia sig kraftigt på huden. Detta kan leda till sår som i sin tur kan infekteras.

En annars frisk person som får skabb får oftast bara ett tiotal skabbdjur i huden. Personer som till exempel har dämpat immunförsvar kan däremot få flera hundra skabbdjur. Det gör klådan mycket värre och kan göra konsekvenserna mer allvarliga.