Vad är flatlöss?

Flatlöss kan vara svåra att se till en början då de är genomskinliga men du märker oftast av dem genom deras kliande bett. Har du fått flatlöss så finns det receptfria läkemedel mot detta på ditt apotek.


Flatlus

Bild på en flatlus.

Symptom – deras bett kliar

Om du har fått flatlöss kan deras bett klia. Betten kan orsaka blödningar som ser ut som brun-blå fläckar. Ju längre tid du har flatlössen desto mer kliar det – som mest efter ungefär en månad då du har blivit överkänslig mot betten.

Du kan se lössen och deras ägg, men det kan vara svårt då de är genomskinliga. Äggen sitter fastklistrade vid hårstråets nedre del.

Flatlusens utseende och livsstil

Flatlusen är ungefär 1-2 millimeter lång, genomskinlig och liknar en liten krabba.

De lever på blod och trivs bäst i varma och fuktiga miljöer med grövre behåring så som i könshår, skägg och i hår under armarna. Den kan också förekomma i ögonfransar och ögonbryn.

Flatlusen lever i ungefär 25 dagar men hinner lägga ungefär 25 ägg redan första vecka.

Flatlusen är inte farlig men kan skapa obehag.

Behandling

Det finns receptfria läkemedel på ditt apotek som behandlar flatlöss. Detta medel dödar lössen och äggen och du får sedan själv plocka bort dem. Om lössen lever ett dygn efter behandlingen kan du behöva göra om behandlingen. Efter en vecka kan du behöva göra om behandlingen ifall om några ägg skulle ha klarat sig.

För att lindra klåda kan du köpa klådstillande kräm eller kylbalsam. Undvik att klia tillbaka.

Tvätta även dina sängkläder, kläder och handdukar i minst 60 grader.

Misstänker du att du har fått flatlöss i ögonfransarna eller ögonbrynen måste du kontakta sjukvården.