Huvudlöss

Huvudlöss sprids genom hårkontakt – huvud mot huvud. Det är vanligt att epidemier bryter ut vid skolan terminsstarter. Har du eller ditt barn huvudlöss finns det att köpa olika medel mot detta på ditt apotek.


huvudlöss

Huvudlöss – utseende

huvudlöss bildLössen är ungefär 2-3 millimeter stora och är genomskinliga och/eller gråsvarta. De har inga vingar och kan varken flyga eller hoppa. Vid smitta måste de alltså gå över till någon annans huvud.

Lång inkubationstid

Det tar ofta ganska lång tid från det att du blir smittad till dess att du märker av lössen. Det krävs ganska många löss för att du ska börja känna av dem. Därför är det viktigt att undersöka familjemedlemmar även fast de inte har fått några symptom än.

Inkubationstiden kan vara mellan två till tre veckor.

Behandling

Silikonolja

Det finns olika sätt att behandla huvudlöss. Det alternativ ni ska pröva i första hand är ett medel som innehåller dimetikon som är en silikonolja. Denna typ av produkt kallas för medicinsktekniska produkter. Det fungerar genom att kväva lössen. Efter en vecka ska ni upprepa behandlingen.

Receptfria läkemedel

Om detta inte hjälper kan du behandla lössen med ett receptfritt läkemedel. Även detta finns att köpa på ditt apotek. Detta medel ska sitta i håret i 24 timmar.

Det är viktigt att du följer bruksanvisningarna noggrant.

Luskamma håret

För att vara säker på att huvudlössen har dött och försvunnit ska ni kamma håret varje dag i ett par veckor med en luskam. Hittar du levande löss måste ni göra om behandlingen. Du kan dock hitta ägg som är fastklistrade, även fast de inte är levande. Dessa kan ibland sitta så hårt att du måste klippa bort dem.

Behandling barn

Lusmedel kan vara väldigt starka. Är ditt barn under två år bör du istället för att använda lusmedel kontakta vården.

Har inte med dålig hygien att göra

Lusen livnär sig på människoblod, och inte på smuts. Därför har hårlössen inte något med dålig hygien att göra. Därför kan du inte heller tvätta bort löss med vanligt schampo.