✕ Stäng

Behandling av flatlöss

Det finns receptfria medel på ett apotek som behandlar flatlöss. Dessutom är det viktigt att du tvättar textil som du har varit i kontakt med.

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Granskad av Annika Sörensen, leg läkare, specialist i allmänmedicin
Senast uppdaterad 21 september 2015

Behandla med receptfria medel

Du kan köpa receptfria läkemedel på ett apotek som behandlar flatlöss. Dessa medel finns i form av lotion och schampo. Du ska bara behandla dig om du har symptom. Om du är osäker på om du har flatlöss elle rinte ska du först kontakta en barnmorska.

Medlet dödar både äggen och lössen och du får själv sedan plocka bort dem. Om de fortfarande lever efter ett dygn får du göra behandlingen en gång till. Efter em vecka gör du behandlingen ytterligare än gång för ifall att något ägg skulle ha klarat sig undan.

Tvätta sängkläder, handdukar och kläder

behandling

Det är viktigt att du tvättar all textil som du har varit i kontakt med så som kläder, sängkläder och handdukar. Tvätta detta i minst 60 grader.

Om det kliar väldigt mycket

För att lindra klåda kan du köpa klådstillande kräm eller kylbalsam på ditt apotek. Undvik att klia tillbaka då detta kan leda till infektioner.

Flatlöss i ögonfransarna?

I sällsynta fall kan flatlöss sprida sig till ögonfransarna eller till ögonbrynen. Kontakta då sjukvården. Medel mot flatlöss får inte användas på dessa områden.

Berätta för partners

Du behöver inte berätta för dina tidigare sexuella partners att du har blivit smittad av flatlöss då flatlöss inte omfattas av smittskyddslagen.

Linda Nestor
journalist och redaktör på Healthcare Media
Granskad av Annika Sörensen, leg läkare, specialist i allmänmedicin
Publicerad 12 februari 2014, senast uppdaterad 21 september 2015
Källor: Noaks ark

Senaste Nytt