Behandling av flatlöss

Det finns receptfria medel på ett apotek som behandlar flatlöss. Dessutom är det viktigt att du tvättar textil som du har varit i kontakt med.


Behandla med receptfria medel

Du kan köpa receptfria läkemedel på ett apotek som behandlar flatlöss. Dessa medel finns i form av lotion och schampo. Du ska bara behandla dig om du har symptom. Om du är osäker på om du har flatlöss elle rinte ska du först kontakta en barnmorska.

Medlet dödar både äggen och lössen och du får själv sedan plocka bort dem. Om de fortfarande lever efter ett dygn får du göra behandlingen en gång till. Efter em vecka gör du behandlingen ytterligare än gång för ifall att något ägg skulle ha klarat sig undan.

Tvätta sängkläder, handdukar och kläder

behandling

Det är viktigt att du tvättar all textil som du har varit i kontakt med så som kläder, sängkläder och handdukar. Tvätta detta i minst 60 grader.

Om det kliar väldigt mycket

För att lindra klåda kan du köpa klådstillande kräm eller kylbalsam på ditt apotek. Undvik att klia tillbaka då detta kan leda till infektioner.

Flatlöss i ögonfransarna?

I sällsynta fall kan flatlöss sprida sig till ögonfransarna eller till ögonbrynen. Kontakta då sjukvården. Medel mot flatlöss får inte användas på dessa områden.

Berätta för partners

Du behöver inte berätta för dina tidigare sexuella partners att du har blivit smittad av flatlöss då flatlöss inte omfattas av smittskyddslagen.