Klamydia

Det är gratis på alla vårdenheter att testa sig för klamydia. Likaså behandlingen. Klamydia kan ligga latent i kroppen och kan vara symptomfri. Därför är det viktigt att du testar dig om du har haft oskyddat sex.


Klamydia

Klamydia smittar av all sorts sex

Klamydia överförs framförallt genom samlag, vaginalt eller analt. Men kan också smittas genom sperma och slidsekret, därför är det viktigt att du skyddar dig även vid oralsex.

Symptom – känns ibland inte alls

Klamydia ger inte alltid några symptom. Ibland kan du dock känna av det genom att det svider när du kissar eller att du får mer flytningar.

Om du vill testa dig

På en mottagning

Det är helt gratis att testa sig för klamydia i Sverige. Du kan gå till vårdcentral, RFSU-mottagning, gynekolog, ungdomsmottagning, sesamklinik, mödravårdscentral med mera.

På internet

I de flesta landsting kan du beställa hem ett klamydiatest från internet. Du får då hem ett paket, följer instruktionerna och skickar sedan tillbaka paketet. Portot är redan betalt så det kostar ingenting för dig.

På apoteket

Idag finns det även klamydiatest på ditt apotek. Detta måste du dock betala för, de andra alternativen är gratis.

Berätta för partners om du är smittad

Om du har klamydia måste du berätta för detta för tidigare partners som du kan ha smittat. Klamydia är, enligt Smittskyddslagen, anmälningspliktig. Vill du inte ringa själv kan sjukvården skicka ut ett brev till dina partners där du är helt anonym.

Behandling

Klamydia behandlas med antibiotika och detta är helt gratis. Du får inte ha oskyddat sex förrän du har avslutat din antibiotikabehandling.

Om du har haft klamydia länge

Om klamydia går obehandlad för länge kan det i värsta fall leda till sterilitet. Hos kvinnor orsakas steriliteten av att bakterierna går upp i äggledarna. Män kan bli steriliserade om bakterierna ger en bitestikel- eller prostatainflammation.

Dessutom kan långvarig klamydia göra så att både män och kvinnor får besvär med lederna och ögoninflammation.